top of page
  • Writer's pictureOzren Polašek

Omjer učinka i pogreške

Omjer učinka i pogreške (effect-to-bias ratio) je razmjerno novi pristup u istraživanjima, koji se temelji na odnosu učinka i očekivane pogreške. U najosnovnijem smislu, ovim pristupom se definira očekivani opseg pogreške i uspoređuje sa snagom učinka. Ukoliko su ove dvije mjere usporedive, onda je u istraživanju teško razlikovati pogrešku od stvarnog rezultata. U ekstremnom primjeru mogli bismo zamisliti mjerni uređaj koji ima 10% pogreške u mjerenju te ga usporediti sa učinkom od 5%. Ovako definirano istraživanje ne može prepoznati stvarnu promjenu u odnosu na pogrešku te je od samog početka osuđeno na propast ili pojavu slučajno prihvatljivog rezultata.

Jedan od osnovnih koraka prilikom planiranja istraživanja je usporedba očekivane snage učinka i pogreške, kako bi se ispravno odredio plan istraživanja te poduzele dodatne mjere ako je omjer učinka i pogreške nepovoljan.




8 views0 comments

Recent Posts

See All

Novosti iz globalnog zdravlja

Izdvajamo neke zanimljive članke iz domene globalnog zdravlja Nedavno istraživanje pokazalo je kako je cijepljenje protiv COVIDa nedovoljno za međunarodna putovanja. Iako su sva raspoloživa cjepiva na

Post: Blog2_Post
bottom of page